marți, 17 august 2010

I Apologize- Dance Precisions






Critica dansului.




Sa fie clar. In dansul contemporan exista un scenariu,dar el este perceput diferit -de la om la om.
O sa incep cu interpretarea povestii din punct de vedere coregrafic, o sa ma leg de interpretarea actoriceasca a povestii,expresia corporala,coregrafie in sine.
Eu percep urmatorul scenariu:
O scena goala fara decor,[pentru ca in dansul contemporan ,de preferat sa se lucreze fara decor.]
El este intors cu spatele catre ea.ea automat este in spatele lui. Pana incepe melodia sunt in Stop cadru.
Mie imi suna a suparare,ea incercand sa-l impace pe el. D'aci putem sa gandim ca ei sunt logoditi, casatoriti ,etc.
Ea pune mana pe pieptul lui incercand sa il faca sa uite , prorbabil ,ceva ce s-a intamplat intre ei. El o respinge,dar ea nu cedeaza si [schimbarea pozitiei,din spate in fata ,da un sentiment puternic de iubire]incearca sa-l impace,dar de data asta mai convingator. El nu se lasa induplecat si pasreaza starea de suparare,[precizez ca pe fata lor nu se citesc sentimente.] se intoarce, apoi urmeaza o priza,d'aci reiese un lucru.Pacatul ei este mai mare.In urmatorul set de miscari se schimba planul.Observam o schimbare de atitudine,el revine la sentimente mai bune,dar acum partea "vatamata " e ea,sa intelegem ca,nu a fost greseala ei , si ca a fost nevinovata??? Vedem ce se intampla in urmatoarele minute.Urmatorul set de miscari, ma duce cu gandul la o cearta,fiecare dintre ei incearca sa-si impuna punctul de vedere,si el este diferit. Aceasta figura cu trasul unei sfori imaginare... eu o inteleg ca ....gandurile lor se lovesc,asa ca avem o respingere.[este folosita in dansul contemporan,si este o figura de efect]. Ea cedeaza,si ii pune mana lui pe fata,incercand sa-l duca catre sentimente mai bune,dar el o respinge.Intr-un final,il invinge si ea. Il tranteste pe podea. Ea face o pirueta [poate sa fie un semn de vitorie],dar dupa se tranteste si ea peste el.Urmeaza o tavalitura cum imi place mie sa-i spun[asta poate sa fie un preludiu sau de ce nu si un contact sexual]. Ajungem din nou intr-o suita de miscari. Sentimentele ies la suprafata,se pare ca el are o vointa de fier. Inainte de a forma un conastrat, de efect,Suita se termina cu o poza,frumaosa,care imi da impresia ca ea plange si nu mai stie ce sa faca.Avem miste momente de sincron,dupa care avem si un moment in care fiecare face altceva,[ne duce cu gandul catre firile lor ,care sunt diferite]. Acea figura ,cand el o cara in spate , putem sa-i dam multe interpretari. Se pare ca isi gasesc un punct comun si sunt alaturi unu de altul.Mda, in final nu avem un Happy End, avem o despartire.Mana ei intinsa catre el ,implora sa o ierte,dar el se descotoroseste de ea ,ca de o carpa[urata formulare,dar e reala]. El pleaca, nu se uita la ea ,fara mila. Ea ramane pe jos , sa-si planga soarta.
Pe scurt: putem intelege,ca a fost vorba de o cearta,care nu a avut un sfarsit bun. S-a lasat cu destramarea relatiei.
Altul poate intelege ca a fost o simpla aventura,dar asta este frumusetea,ca fiecare intelege -altceva. Adevaratul scenariu il stie doar coregraful si automat si dansatorii.


Coregrafia: A fost executata si interpretata foarte bine.Am vazut miscari puse in combinatii interesante. N-o sa incep sa dau exemple de miscari, ele si asa sunt in franceza. In schimb vreau sa reiasa frumusetea interpretarii miscarilor , care a fost buna. Apologize este o melodie de efect, cu un mesaj bine definit,si asta a fost o bila alba pentru ei,ca atunci cand melodia te ajuta punctele de efect din coregrafie,dau acea nunata de fascinatie. Un exemplu: aceste aporpieri si departari bruste,pe care sunt aplicate diferite contraste.[Un exemplu bun] Cinci stelute+ plus un like din partea mea. Frumos dans! :D

Niciun comentariu: