Hai sa sa va spun,ca lumea nu e corecta ,pana aci nimic nou,stiati. Dar vorbim si asa de un domeniu subred, cum ar fi Arta, in Romania e si asa "bine"platita , din salariu unui debutant," iti ajunge sa traiesti bine toata luna." Ce este cu adevarat deranjant, este ca lumea face diferente. Unii au impresia ca daca au terminat la stat , au invatat ceva in plus , la capitolul actorie. Eu zic ca daca vrei sa inveti, inveti oriunde....cat despre invatat, e simplu sa faci departajarea, ii dai un scenariu si il arunci in scena.
Voi ce parere aveti despre acest lucru??? Cum e Arta in Romania?? Ce parere aveti despre actorii abea veniti din facultate ??
13 comentarii:
E bun, asa ceva asteptam. Momentan am altceva de facut dar o sa revin. Sper sa participe cat mai multi oameni la discutie.
Asta incerc sa fac, sa-i fac sa participe =)))
Asat este arat 90la suta talent si 10 munaca pentru uni iar pentru alti 10 la suat talent si 90 de munca iar daca ii dai un scenariu si il urci pe scena va juca mecanic
Pentru uni este asA 90 la suta talent si 10 la suta munca iar pentru alti 1o la suta talent iar munca 90 la suta iar daca ii vei urca pe scena vor juca mecanic dupa scenariu si indicatile regizorului dar sunt si ei actori si salariul este de minor pentru munca din facultati din teatre si bani cheltuiti parerea mea este ca se bate joc de arta
Asta stiam si io , nu am jucat in baie pana acum =)))),dar totusi nu se leaga de subiectul nostru"Arta in Romania", nu munca pe scena :D
Da, si e un mare pacat! Stii ca de multe ori, cel putin eu , nu ma gandesc la bani,daca ma gandeam la asta eram la Relatii Internationale, ci nu la Teatru. Asta e, speram ca pe viitor o sa fie altfel. :D
Eu zic asa: absolventul de stat in niciun caz nu ar trebui sa castige mai multi bani, doar pe motivul ca a terminat la UNATC sau institutii similare. Singurul criteriu trebuie sa fie performanta. Revin cu niste idei referitoare la remuneratia unui actor.
Nu , ideea e ca unii se ataca bine, cand vine vb de asta. Au impresia ca cine stie ce invata ei. In fine! IN legatura cu remuneratia noastra,aci discutam 7 zile si 7 nopti si nu epuizam subiectul,dar putem incerca =)))
Pai hai sa vedem. Sa disecam un pic problema. Cazul fericit sa zicem, apare atunci cand tanarul absolvent se angajeaza intr-un teatru. Practica si este platit lunar. Cat castiga un debutant? Probabil intre 800 si 1000 de ron. Poate voi surprinde, insa eu spun ca este in regula pentru ceea ce face. Nu joaca zilnic iar pregatirea unui spectacolelor este imposibil sa-i ocupe 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Ce ar trebui el sa faca in timpul liber? Bani! Cum? Largindu-si orizontul in primul rand. Reclame, predat cu ora in licee de profil, traduceri, contracte cu institutii culturale private, un mic business. Niciun tanar absolvent nu trebuie sa se amageasca cu faptul ca va trai doar din teatru. Este imposibil in situatia in care se afla fenomenul teatral la noi. Cand vom avea teatre ce se auto-finanteaza, si care pun 3 piese pe an, jucate zilnic, cand vom avea un management profesionist, chiar din afara sferei culturalului, care sa vada in spectator un client, atunci actorul o sa poata trai din teatru. Momentan trebuie ciupit de ici si colo. Nu dati cu pietre, e doar o perspectiva.
NU a zis nimeni ca o sa traiesc din teatru,realizez lucru asta, ca in Romanica 2010 , teatru e cu un picior in groapa dar ramane speranta unui trai mai bun...undeva un viitor.
Pacat ca un domeniu atat de frumos, si da unu din nafara poate spune ca mai bine, ca nu e un domeniu important...ba e ! Multi cand ajungem sus, isi doresc sa spunem mai departe: Sunt roman, atunci ar trebui sa nu spunem nimic , ca si tara ne ajuta de nu se poate. In ceea ce priveste restul activitatilor spuse de tine , din care poti sa duci un trai decent sper...eu zic asa , sunt o gramada de actori la sfarsitul fiecarui an. Pt ca vb de Bologna ,acum omul trebuie sa faca si master sa fie cn ,intrebarea mea e urmatorea: Sunt 3 ani de facultate +2 de master si trei facultati numai in Bucuresti =))), ce faci in timpul asta. Astea sunt intrebari la care eu am gasit raspuns si am trecut peste. Nu m-am gandit o clipa la parea finaciara , altfel nu eram la teatru.Nu m-am putut abtine si am scris mai multe :-p
Pai din pacate in timpul facultatii e mai greu sa muncesti corect? Deci un ajutor din partea parintilor e bine venit. Dar hai sa vedem. La ce suma s-ar ridica un salariu decent pentru un actor debutant angajat pe perioada nederminata intr-unul dintre teatrele bucurestene?
Mah, nu pot sa zic , ca m-ar acuza lumea ca vreau bani multi. Dar ce nu stiu multi, e ca in spatele acelei ore , in care noi suntem pe scena, munca e titanica. Sunt repetitii si repetitii, ca totul sa iasa bine, nu ma plang ,dar asta e puru'adevar. Meseria asta e frumoasa. In legatura cu salariul....hai sa vedem. Tinand cont ca totul s-a scumpit, sa zicem un 12 -13 milioane. multi or sa zica , what 12 -13 milioane, "...pai ce face ala de atatia bani???". Pai face , ca are o facultate, nu va pune nimeni sa nu invatati, dupa care ne gandim, munca trebuie rasplatita, ca si actorul sa vina cu drag mereu la serviciu ( nu ca nu o face ,dar atunci acel "drag" se mareste =))) ). Si cu banii astia nu va ganditi ca facem multe ,ca de trebuie sa-ti cumperi niste haine , sa platesti o chirie, o mancare ca nu papi rabdari prahite, intretinerea (care nu e ieftina), o sa vedem ca din alea 12 -13 mil. nu ne mai ramane mare lucru. Si sunt o gramada de cumparat. :-p
De acord, esti rezonabil, ala e un salariu in regula. Dar nu mai bine ai fi tu independent, ca un freelancer, si ai juca 3 luni, in fiecare zi, acelasi spectacol la un teatru, cu un repertoriu de o piesa pe perioada aia? Apoi, alt angajament. In felul asta, teatrul nu mai trebuie sa-i plateasca salariu lu' Bebe Cotimanis, care joaca din joi in paste, dar are carte de munca. Ti-l plateste tie, consistent, care joci seara de seara. Tie si celorlalti 20 sa zicem. Nu pentru 100 care 25 de zile pe luna nu joaca. Partea trista e ca modelul asta exista si functioneaza in vest, ar trebui macar incercat ca si prototip aici, ne-axat pe catsig imediat ci pe implementarea unor solutii pe termen mediu-lung.
Trimiteți un comentariu